Schrijf je in voor het startoverleg (21.10.2021)

In het beleidsprogramma voor 2019-2024 formuleerde Stad Brugge onder ‘beleidspunt 365’ de ambitie om in de komende beleidsperiode werk te maken van creatieve ruimte.

Het Entrepot, Kaap en De Republiek starten een traject dat moet resulteren in een ambitieus maar realistisch en breed gedragen actieplan dat (opnieuw) ruimte maakt voor creativiteit in de Brugse binnenstad. Maar dat doen we niet alleen. We willen dit uitwerken samen met het beleid en diverse partijen (stedelijk, profit, non-profit). 

Daarom nodigen we je graag uit voor het startoverleg

We vertrekken tijdens dit startoverleg vanuit vier concrete stellingen die in kleine groepen zullen bespreken:

  • Nood aan vereiste ruimte vs beschikbare ruimte
  • Ondersteuning overheid vs private sector
  • Hindernissen bij zoektocht vs oplossingen
  • Werkplek vs toonplek

Wat houdt beleidspunt 365 precies in?

Zwart op wit: We zoeken en bouwen samen met de Brugse partners een geschikte infrastructuur uit waar jong en oud, individueel of in groep, zijn/haar culturele talenten kan beoefenen. Op deze locatie moet alles mogelijk zijn: muziek, dans, theater, beeldhouwkunst, schilderkunst, …

Kunstenaars en makers, zowel professioneel als amateur, hebben inderdaad ruimte nodig om te creëren. Permanente werkruimtes zorgen ervoor dat ze een langetermijnperspectief kunnen uitbouwen. Hun aanwezigheid geeft hen ook een fysieke en zichtbare plaats in het sociaal weefsel van een stad en zorgt voor een maatschappelijke meerwaarde. De ruimte en infrastructuur die een stad vrijmaakt voor creativiteit zegt zo iets over de plaats die ze inneemt in haar beleid. 

Het is echter net deze ruimte die momenteel onder druk staat in Brugge. Vandaag kunnen beeldende kunstenaars onder meer terecht in De Tank, een artistieke werkplaats in het hart van de stad. Maar: wat als De Tank er niet meer is? Vindt KunstGroep Brugge een nieuwe tijdelijke atelierruimte? Kunnen we private leegstaande panden omturnen tot tijdelijke creatieplekken? Of nog: wat als we die vragen steevast moeten doorschuiven naar andere steden? De toekomst van dergelijke werkplaatsen is vandaag immers hoogst onzeker en het risico bestaat dat ze op afzienbare tijd zullen verdwijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s