Ruimte maken voor creativiteit in Brugge

In het beleidsprogramma voor 2019-2024 formuleerde Stad Brugge onder ‘punt 365’ de ambitie om in de komende beleidsperiode werk te maken van creatieve ruimte. Het is net die ruimte die vandaag onder druk staat in Brugge. Met ‘Punt 365’ willen KAAP, De Republiek en Het Entrepot meedenken en oplossingen aanreiken.

Wat houdt beleidspunt 365 in?

Zo staat het zwart op wit in het beleidsprogramma 2019-2024:
We zoeken en bouwen samen met de Brugse partners een geschikte infrastructuur uit waar jong en oud, individueel of in groep, zijn/haar culturele talenten kan beoefenen. Op deze locatie moet alles mogelijk zijn: muziek, dans, theater, beeldhouwkunst, schilderkunst, … 

Wat is de situatie vandaag?

Vandaag kunnen beeldende kunstenaars onder meer terecht in De Tank, een artistieke werkplaats in het hart van de stad. Maar: wat als De Tank er niet meer is? Vindt KunstGroep Brugge een nieuwe tijdelijke atelierruimte? Kunnen we private leegstaande panden omturnen tot tijdelijke creatieplekken?

Of nog: wat als we die vragen steevast moeten doorschuiven naar andere steden? De toekomst van dergelijke werkplaatsen is vandaag immers hoogst onzeker en het risico bestaat dat ze op afzienbare tijd zullen verdwijnen.

Ruimte voor creativiteit is een noodzaak

Kunstenaars en makers, zowel professioneel als amateur, hebben inderdaad ruimte nodig om te creëren. Permanente werkruimtes zorgen ervoor dat ze een langetermijnperspectief kunnen uitbouwen. Hun aanwezigheid geeft hen ook een fysieke en zichtbare plaats in het sociaal weefsel van een stad en zorgt voor een maatschappelijke meerwaarde. De ruimte en infrastructuur die een stad vrijmaakt voor creativiteit zegt zo iets over de plaats die ze inneemt in haar beleid.

Gezocht: een actieplan

Het Entrepot, Kaap en De Republiek starten samen dit traject op met het beleid en alle betrokken partijen (stedelijk, profit, non-profit). Dit traject moet resulteren in een ambitieus maar realistisch en breed gedragen actieplan dat (opnieuw) ruimte maakt voor creativiteit in de Brugse binnenstad.

Via deze website willen we alle stakeholders (burgers, kunstenaars, journalisten, cultuurpartners, …) informeren, betrekken, inspireren en stimuleren:

  • Blijf op de hoogte van expo’s, infosessies, artikels, panelgesprekken en andere events over dit thema
  • Ontdek hoe kunstenaars vandaag in onze stad hun plaats vinden
  • Zoek mee naar oplossingen en geef je mening via de verschillende artikelen

Discussieer mee door te reageren op dit bericht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s